Nieuw van Pharius: de Auditmanager

Bram Runhaar is Product Owner voor Pharius en houdt zich onder andere bezig met productontwikkeling. Binnenkort lanceert Pharius een nieuwe module: de Auditmanager, waarbij hij nauw betrokken is. We vroegen Bram of hij alvast een kijkje kan geven in deze nieuwe module en veelgestelde vragen kan beantwoorden.

De Pharius Auditmanager, wat kan de QHSE professional daar precies mee?

”Kort gezegd kunnen onze klanten met deze nieuwe module audits uitvoeren, zoals bijvoorbeeld voor de normen 14001 en 45001. Maar ook compliance audits waarmee je controleert of je daadwerkelijk voldoet aan de verplichtingen die genoemd worden in de wetgeving die in je register staat. De audit kun je doen door eigen vragen te gebruiken óf de checkvragen te gebruiken die wij hebben ontwikkeld”.

Waarom hebben jullie deze module ontwikkeld?

”Vrijwel al onze klanten doen audits, moeten of willen in elk geval checken of ze voldoen aan geldende normen. Dat doen ze op allerlei manieren. We zien dat er vaak gebruik gemaakt wordt van Excel, of dat resultaten via Pdf’s gedeeld worden. Daardoor is er maar beperkt zicht op audits uit het verleden, de auditplanning naar de toekomst en welke acties uit de audits voortkomen.

Wij geven graag invulling aan deze behoeftes op een manier die makkelijk in gebruik is voor de leadauditor en auditors binnen de organisatie. Zowel om de audit uit te voeren, als ook het opvolgen van de correctieve en preventieve acties die voortkomen uit afwijkingen of verbeterpunten van de audit.

Het auditproces organiseren binnen Pharius heeft een centrale plek. Je beheert je wet- en regelgeving er namelijk al en je toont met de Compliancestatus aan hoe je aan deze regels voldoet in thema’s. Vervolgens helpen wij je door de verplichtingen als checkvraag te kunnen auditeren. Daarmee kan je als organisatie nóg beter aantoonbaar compliant zijn. En daarmee is de Auditmanager een logisch vervolg op de basis van Pharius: altijd compliant zijn”.

Kun je ons een kijkje geven in de ontwikkeling van de Auditmanager?

”We vinden het belangrijk dat onze modules naadloos aansluiten op de praktijk. Daarom hebben we bij de ontwikkeling van de AuditManager eerst alle stappen in kaart gebracht om vervolgens te analyseren hoe software die stappen voor onze klanten gemakkelijker kan maken. Dit proces is ingewikkelder dan het lijkt, er zijn veel variabelen binnen dit proces. Alleen al het feit dat een audit bij de ene organisatie klein, en bij de ander groot is, maakt het complex. Daarmee ontwikkelen we een product dat ál onze klanten ondersteunt”.

Hoe weten jullie dat de Auditmanager alle klanten kan ondersteunen bij het auditproces?

”We hebben een groep klanten intensief betrokken bij het ontwikkelingsproces. Die groep noemen we de ‘launching customers’. Zij hebben meerdere audits gedaan met de eerste versie van de Auditmanager. Die eerste versie hebben we ontwikkeld op basis van wat wij dachten dat klanten nodig hebben. Met onze ervaring in de QHSE-wereld lukte dat gelukkig goed. We wilden toetsen of onze gedachtes juist waren en daarom hebben een groep klanten gevraagd wat zij van de Pharius Auditmanager vonden en waar ze tegenaan liepen”.

En wat waren de eerste reacties?

”Gelukkig kregen we vooral positieve feedback. Het is fijn om bevestigd te krijgen dat je een product ontwikkeld hebt waar klanten écht wat aan hebben. Uiteraard waren er nog een aantal feedbackpunten, vooral op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Nuttige feedback, waardoor we voor de officiële release kunnen zorgen dat deze module eenvoudiger en soepeler is voor onze gebruikers”.

”Daarmee brengen we nu een product op de markt waarmee onze klanten kunnen aantonen dat hun organisatie compliant is. Het is dé check in een PDCA-cyclus. Door gebruik te maken van de Pharius Auditmanager creëer je volledig inzicht in hoeverre jij voldoet aan de verplichtingen uit wet- en regelgevingen of ISO normeringen. Zo sta je bij een audit nooit meer voor verrassingen”.

Heb je nog geen Pharius abonnement?

De Auditmanager is exclusief voor Pharius klanten. Werk jij niet met Pharius maar wil je wel een online compliance tool? Neem vrijblijvend contact met ons op en probeer Pharius 30 dagen gratis.

Of neem gerust eens contact op met Thierry

Thierry de Vos

Thierry de Vos

Business Unit Manager Lexerta België