Wie is waar nou precies voor verantwoordelijk? Daarover is in veel bedrijven onduidelijkheid merkt Patrick de Jager, accountmanager bij Pharius. Hij ziet regelmatig dat bedrijven niet weten dat ze goederen en stoffen geleverd krijgen, waardoor ze (tijdelijk) aan specifieke wetgeving moeten voldoen. “Zeker als de samenstelling van aanwezige goederen en stoffen binnen een organisatie per uur verschilt. En dat blijkt vaker het geval dan mensen denken”.

Kennis en eigenaarschap, de pijlers van een goed QHSE beleid

”Een grote misvatting is dat de HSE afdeling verantwoordelijk is voor de naleving van alle wettelijke verplichtingen van het bedrijf. In de praktijk zou dit namelijk betekenen dat een HSE verantwoordelijke altijd alles omtrent Arbo & milieu risico’s moet weten. Dit is een utopie en ben ik in de praktijk nog nooit tegengekomen.”

”Ligt het eigenaarschap en de verantwoordelijkheden daar waar ze horen? Dan druppelt QHSE beleid goed door tot op de werkvloer. Het delen van verantwoordelijkheden maakt de complexe materie van wet- en regelgeving behapbaar en zorgt voor eigenaarschap binnen een organisatie. Uiteindelijk moet een veilige en schone werkomgeving een doel zijn van het hele bedrijf”.

“Ik zie met Pharius al een verschuiving ontstaan in mijn aanspreekpunten. Waar dit altijd was tot in het middenkader kan ik nu ook betrokkenheid creëren bij andere aanspreekpunten zoals procestechnologen. Dan gaat toch de uitwerking van het voldoen aan wet- en regelgeving ook daar zichtbaar zijn en dat is wat wij graag willen om onze doelstellingen te kunnen bereiken”.

– Jolanda Tveter – ISO Compliance Officer bij Shin Etsu PVC

Leg verantwoordelijkheden vast

Met de compliancemanager in Pharius heeft u de mogelijkheid om vast te leggen welke verplichtingen horen bij verantwoordelijke afdelingen, personen en procedures. ”Het is belangrijk om dit goed in beeld te hebben. Elk moment van de dag. Daarmee minimaliseert u het risico op ongevallen, boetes en staat u er met een audit altijd goed voor”.

Ingevuld borgingsthema

Zo ziet dat er in de praktijk uit:

Voor het thema “Gevaarlijke Stoffen” wordt het toepassingsgebied voor uw organisatie beschreven:

 • Opslag van gevaarlijke stoffen
 • Vervoer van gevaarlijke stoffen

U geeft vervolgens in de compliancemanager aan:

 • Welke collega’s hierbij betrokken zijn;
  (denk aan de Milieucoördinator, Manager expeditie,  KAM coördinator) 
 • Op welke manier u voldoet aan de gestelde verplichtingen;
  (denk aan periodieke inspecties, manier van opslaan, certificering van vloeistofdichte vloeren etc).
 • Hoe u de continuïteit en kwaliteit van processen bewaakt;
  (bijvoorbeeld door interne audits).
 • Tot slot kunt u alle bijbehorende bewijslast eenvoudig toevoegen.  

Zo heeft u altijd inzichtelijk waar de verantwoordelijkheden per thema liggen. Een veilige en schone werkomgeving is namelijk het belang van de hele organisatie. Niet alleen die van de QHSE afdeling.

Meer weten? Plan een afspraak

Wilt u meer weten over het borgen van verantwoordelijkheden in uw organisatie? Of hoe u aantoonbaar compliant wordt en blijft aan wet- en regelgeving? Neem dan contact op met onze accountmanagers Patrick de Jager of Jeroen Veeneman. Zij vertellen u graag meer.

Of neem gerust eens contact op met Jeroen of Patrick

Jeroen Veeneman

Jeroen Veeneman

Accountmanager Pharius
Patrick de Jager

Patrick de Jager

Accountmanager Pharius