Veilig en gezond werken bij PwC

Pharius maakt het QHSE professionals makkelijker om te voldoen aan wet- en regelgeving op het gebied van milieu, voedselveiligheid en Arbo & veiligheid. In dat laatste vakgebied valt ook het thema ‘veilig werken’. We vroegen één van Nederlands grootste accountantskantoren hoe zij binnen hun organisatie met dat thema omgaan en hoe Pharius hen daarbij ondersteunt.

PwC

PwC is een internationaal accountants- en (belasting)advieskantoor met dertien kantoren in Nederland en circa 5800 medewerkers. De organisatie is verdeeld over vier lines of services; Assurance, Tax,  Advisory en de ondersteunende line Firm Services waaronder o.a. de afdelingen Finance, Marketing, HR en QHSE vallen. Die laatste afdeling werkt sinds 2019 met Pharius. We spraken Marina van Lee, die als Arbeidshygienist werkzaam is op de QHSE-afdeling van PwC.

Kun je iets vertellen over QHSE bij PwC?

De QHSE-afdeling acteert, conform de strategie van PwC, op strategisch niveau. ”Dat is niet altijd zo geweest”, vertelt Marina van Lee. Ruim tweeëntwintig jaar geleden begon zij op de (destijds) Arbo afdeling. Toen had nog niemand van het vakgebied QHSE gehoord en hield Marina zich alleen bezig met BHV opleidingen regelen en werkplek onderzoeken. Inmiddels is dat gelukkig anders. De QHSE-afdeling bestaat uit een Veiligheidskundige, een Arbeidshygienist en een derde adviseur uit de organisatie. ‘’We werken enorm intensief samen met HR-collega’s. Naast Arbo en Veiligheidsthema’s die vanuit de QHSE-afdeling worden bewaakt, is er ook een afdeling Corporate Sustainability. Één van onze doelstelling voor de komende jaren is om meer en meer aansluiting te vinden met andere afdelingen’’.

Wat zijn jouw voornaamste taken als Arbeidshygienist?

‘’Als Arbeidshygienist lever ik een belangrijke bijdrage aan de werkgezondheid van alle 5800 medewerkers. Soms vragen mensen waarom een kantooromgeving een eigen arbeidshygiënist heeft. Een Arbeidshygienist richt zich vooral op factoren die, vooral op de lange termijn, gezondheidsrisico’s kunnen opleveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan risico’s bij chemische, biologische en fysische aspecten (geluid, klimaat, licht) en fysieke belasting”.

Marina van Lee – Arbeidshygienist PwC

Marina van Lee – Arbeidshygienist PwC

“Ik zorg dat iedere medewerker en bezoeker binnen PwC hier gezond z’n werk kan doen. Het is mijn taak te inventariseren welke gezondheidsrisico’s we lopen en
hierop te anticiperen, beheersen en te evalueren.”

Wat is het mooiste in jouw werk?

”Geen dag is hetzelfde en dat vind ik heerlijk. Momenteel ben ik bezig met een geweldige uitdaging; de verbouwing van ons kantoor in Amsterdam. Daar worden de traditionele receptiehallen omgebouwd tot multifunctionele ruimtes. Dit heeft nogal wat voeten in aarde, ik adviseer mijn collega’s op het gebied van ergonomie (zoals inrichting van nieuwe receptiebalie) tot aan klimaatvraagstukken (hoe zorgen we voor een goed binnenklimaat)’’.

“Als Arbeidshygienist lever ik een belangrijke bijdrage aan de werkgezondheid van alle medewerkers. Ik richt me op factoren die, vooral op de lange termijn, gezondheidsrisico’s kunnen opleveren. Denk aan risico’s bij chemische, biologische en fysische aspecten (geluid, klimaat, licht) en fysieke belasting”.

Wat zijn belangrijke thema’s binnen Arbo?

“In een organisatie met zo’n 5800 medewerkers heb je ALTIJD te maken met arbeidshygiëne. Denk dan aan fysische problematiek zoals geluid, klimaat, licht, biologische agentia (waarvan COVID een goed voorbeeld was) maar ook aan psychosociale arbeidsbelasting. Een belangrijk thema”.

“Met gevaarlijke stoffen werken wij natuurlijk niet. Maar ook wij hebben bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen in de keukenkastjes, daar moeten we iets van vinden. Zijn deze stoffen daadwerkelijk nodig, kan het niet anders, hoe worden ze gebruikt? Want ondanks dat de schoonmaak en catering zijn uitbesteed, zijn ze wel bij ons in huis en zijn wij hiervoor verantwoordelijk”.

Welke ambities hebben jullie als QHSE-afdeling op het gebied van Arbo?

“Op het gebied van wetgeving moet eens per kwartaal alle wetgeving rondom arbeidsomstandigheden gereviewd en behandeld zijn. Ook kijkend naar ISO45001. Wat doen we op het gebied van compliance? En is dat vastgelegd? Een doelstelling voor aankomend jaar is dat onze Compliancemanager moet worden aangevuld, de Arbocatalogus is aangepast en die wordt geïntegreerd in de compliance module van Pharius”.

“In een organisatie met zo’n 5800 medewerkers heb je ALTIJD te maken met arbeidshygiëne. Denk dan aan fysische problematiek zoals geluid, klimaat, licht, biologische agentia (waarvan COVID een goed voorbeeld was) maar ook aan psychosociale arbeidsbelasting. Een belangrijk thema”.

Hoe ziet ISO45001 er bij jullie uit?

“We vinden het belangrijk om te kijken wat wij uit ISO45001 kunnen halen en waar we ons voordeel mee kunnen doen. De Pharius Compliancemanager is 1,5 jaar geleden ingericht, volgens de structuur van de ISO45001”.

Het is geen QHSE-feestje
“Aankomend jaar willen we Pharius verder aanvullen met, zoals ik het noem, het controle onderdeel. Dus wie doet wat, wie voert wat uit? Kortom: de C in de PDCA-cyclus. Hiervoor gaan we de Compliancemanager actualiseren en uitbreiden. Door steeds meer gebruikers toe te voegen kunnen we wellicht via de Taakmanager inzichtelijk maken welke zaken er wel of niet zijn opgepakt”.

‘’Ik vind het belangrijk dat compliance een taak van de hele organisatie is. Veilig en gezond werken moet niet alleen een QHSE-feestje zijn. Daarbij willen we dan minder werken met ‘mailtjes’ maar meer met ‘taken’ die per thema worden toegewezen aan personen in de organisatie. Dan zijn we als afdeling meer en meer in staat om strategisch te acteren en de coördinerende rol te pakken. Een veilige werkomgeving is immers een taak van ons allemaal’’.

Hoe verliep de introductie van Pharius?

“In het begin hadden we een hele bak met wetgeving die ik zelf moest filteren, dat kostte enorm veel tijd. Door Pharius in te richten voor ons bedrijf én op de juiste manier te gebruiken kwamen de relevante wetgeving en wijzigingen ineens naar mij! Dat maakte die bak aan wetgeving ineens veel overzichtelijker en behapbaar.

Inmiddels gebruiken we Pharius nu zo’n vier jaar en is onze compliance op orde. We hebben alles op themaniveau inzichtelijk ingericht en kunnen documenten makkelijk terugvinden. In de Compliancemanager zoek ik bijvoorbeeld razendsnel zaken over de arbeidstijdenwet.

Nu zijn we toe aan de volgende stap: mensen uit de organisatie betrekken. Zodat we Pharius als tool ook kunnen gebruiken om te coördineren en controleren. Daarmee ligt de verantwoordelijkheid voor het implementeren van een wijziging in wetgeving op de juiste plek. Ik wil data inzichtelijk hebben, zodat ik hier op kan sturen we en we ons beleid erop kunnen aanpassen”.

Hoe ondersteunt de Pharius Compliancemanager jou?

“Vorig jaar heb ik een beleidsstuk geschreven over werken op hoogte. Dat heb ik aangepast in de Arbocatalogus maar ook in Pharius toegevoegd, in de Compliancemanager. Hierdoor toon ik aan dat we beleid hebben op dit specifieke onderdeel. Dat scheelt enorm veel tijd. Toen we alleen nog maar met de Arbocatalogus werkten moet ik elke keer zoeken naar de actuele wetgeving. Immers, je kunt niet blind varen op iets dat je twee maanden geleden hebt beschreven. De wetgeving in onze Arbocatalogus is altijd een momentopname. Het kan goed zijn dat je een aanpassing maakt en er een dag later een wijziging is geweest. Het kostte me enorm veel tijd om dit elke keer per onderdeel uit te zoeken. Nu heb ik bij de Arbocatalogus altijd de meest actuele wetgeving bij de hand. En kan ik hierop vertrouwen”.

Hoe ondersteunt Pharius jou in het algemeen?

“De wijziging te beoordelen zijn erg handig! Er zijn regelmatig wetswijzigingen die voor ons niet relevant zijn en die hoef ik hierdoor nu niet allemaal na te kijken. Soms duurt het ook even een tijdje voor er wél weer relevante wijzigingen zijn en dankzij Pharius mis ik niets. Daarnaast gebruik ik de wijzigingen ook om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in mijn vakgebied. Soms heeft iets niet direct impact op de organisatie, maar is het voor mij als Arbeidshygienist wel interessant”.

In hoeverre is QHSE compliance belangrijk binnen PwC?

“Compliant zijn is voor mij ontzettend belangrijk! Het is de basis van het werk dat we doen. Het is enorm belangrijk dat we als afdeling onze boodschap goed overbrengen met compliance als basis. Bij PwC is het een gezamenlijk streven om goed voor iedere werknemer te zorgen. Wanneer ik collega’s in de markt spreek, merk ik dat er best weleens weerstand is om aan alle compliance verplichtingen te voldoen. Dit is bij ons gelukkig niet aan de orde”.

Heb je nog tips voor andere Pharius gebruikers of bedrijven die Pharius overwegen?

‘’Jazeker. Maak gebruik van de Pharius Compliancemanager! Daarmee toon je niet alleen aan externen hoe je voldoet aan wet- en regelgeving maar ook intern heeft deze module een belangrijke rol. Voor ons is het een cockpit geworden om te laten zien hoe we voldoen.

Maak daarbij ook zeker gebruik van de beschikbare ondersteuning. Door je omgeving goed in te richten maak je het jezelf echt véél gemakkelijker. Die hulp staat voor je klaar, dus maak er dan ook gebruik van. Die korte tijd die je samen erin investeert betaalt zich dubbel en dwars terug!’’

Meer informatie

Benieuwd wat Pharius kan betekenen bij jouw audit of ISO certificering? Neem dan contact op met Thierry. Hij staat je graag te woord.

Thierry de Vos

Thierry de Vos

Business Unit Manager Lexerta België