Hoe bouw je een goed wetgevingsregister op maat?

Als het register van jouw organisatie verouderd of onvolledig is, is het belangrijk deze op orde te brengen. Maar hoe? Hoe stel je een goed wetgevingsregister op? En hoe weet je of je alle wettelijke verplichtingen in beeld hebt? Hieronder vertellen we je op welke manier(en) je een goed wetgevingsregister op kunt stellen.

Waar begin ik als ik een goed wetgevingsregister op wil stellen

Om een goed register op te stellen maak je zoveel mogelijk gebruik van alle reeds aanwezige informatie. Denk hierbij aan verschillende vergunningen, risico-analyses, interne processen. Maak een rondgang door jouw bedrijf en bedenk:

 • Wat is de scope van het wettelijk kader?
  • Met welke bril kijk je? (Let je bijvoorbeeld alleen op veiligheids- of milieuomstandigheden, of een combinatie?)
  • Wordt het register gericht op één locatie of voor meerdere?
 • Is er sprake van speciale installaties of apparatuur?
 • Welke bedrijfsactiviteiten herken ik?
 • Welke potentiële gevaren zie ik die een veilige werkomgeving kunnen belemmeren?
 • Is er sprake van gevaarlijke stoffen op ons terrein?
 • Kijk om je heen hoe bedrijfsactiviteiten de thema’s (zoals energie, afval en bodem) beïnvloeden.
 • Zijn er plannen binnen onze organisatie, zoals:
  • Nieuw te openen productielijnen/vestigingen.
  • Nieuwe bedrijfsactiviteiten of beëindiging van bedrijfsactiviteiten
  • Groei van het bedrijf, in meer medewerkers of bijvoorbeeld meer installaties.

De vertaling van de praktijk naar wetgeving

Heb je de punten hierboven gecheckt?  Vertaal dan de praktijk naar wetgeving en vergeet niet om de actuele wet- en regelgeving uit de vergunningen op te nemen.

Voorbeeld:

Je hebt tijdens de eerste stap waargenomen dat een deel van het personeel regelmatig op hoogte werkt, in welke wetgeving zitten dan (allemaal) verplichtingen?

Deze wet of deel van de wet neem je dan op in jouw wetgevingsregister. Geef in je register aan voor welke specifieke afdelingen dit van toepassing is. Het helpt je wanneer je deze wetgeving ‘labelt’ met het thema: ‘Werken op hoogte’, zodat je makkelijk kunt filteren in de toekomst. In de praktijk merken we dat dit voor veel bedrijven de lastigste stap is. Dat komt onder andere door het ontbreken van kennis en tijd. Zo is de interne communicatie in een bedrijf vaak niet optimaal, waardoor de QHSE afdeling niet op hoogte is van ALLE activiteiten. Ook heeft niet ieder bedrijf zowel een Preventieadviseur als een Milieu specialist in huis of beschikt over de juiste kennis om de vertaling naar wetgeving te maken. Bovendien kan dit allemaal enorm tijdrovend zijn. Niet in ieder bedrijf ie hiervoor capaciteit beschikbaar.

Pharius maakt het maken van een wetgevingsregister op maat eenvoudig

Brancheregister
Met het kant en klare branche register van Pharius heb je je wettelijke verplichtingen grotendeels inzichtelijk. Deze registers zijn sector breed opgesteld door ervaren Arbo & Milieu adviseurs. Het gaat hier dus om verplichtingen die voor de gehele sector gelden.  Specifieke verplichtingen die voortkomen uit jouw organisatie moet je zelf nog opnemen in het register.

Een register opgesteld door een specialist
Wil je zeker weten dat het register 100% passend is bij de activiteiten en specifieke situatie van jouw organisatie? Maak dan gebruik van ons partnetnetwerk. We hebben een uitgebreid netwerk met gespecialiseerde adviseurs binnen alle sectoren. De opbouw van dit register wordt nauwkeurig met je afgestemd, zodat eventueel ook afdelingsbenamingen, processen/installaties en nog meer bedrijfsspecifieke gegevens in het register voor jou beschikbaar zijn.

Een register met Pharius opstellen

Hebben jullie ook te weinig tijd of is er weinig overzicht met de huidige werkmethode? Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze specialisten en ontdek de voordelen van het gebruik van Pharius.

Ben je recentelijk begonnen met het gebruik van Pharius?
Volg onze gebruikerstraining voor het optimaliseren van je pharius register.

Neem gerust eens contact op met Thierry

Thierry de Vos

Thierry de Vos

Business Unit Manager Lexerta België